Owoce morza z warzywami


Dziś przepis dla amatorów owoców morza. TUTAJ znajdziecie przepis na makaron z owocami morza. Dziś mam dla Was propozycję dania z warzywami sezonowymi, które świetnie sprawdza się z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.


Do przygotowania dwóch porcji potrzebowałam:

150g mieszanki owoców morza
średnią cukinię
duży pomidor
duży ząbek czosnku
garść oliwek
pół papryczki chilli
*możecie dodać odrobinę białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy czosnkowej (TUTAJ znajdziecie przepis na oliwę smakową)
garść świeżych liści oregano
świezo zmielony pieprz
odrobinę soli


Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku.

2. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz pomidora, a także oliwki i papryczki pokrojone w plasterki.

3. Podsmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną.

4. Następnie dodajemy umyte owoce morza (oraz wino), doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy całość pod przykryciem ok. 10 minut.


5. Podsmażamy jeszcze, już bez pokrywki, aby powstały sosik nieco zgęstniał.

6. Na sam koniec dodajemy świeże oregano.

Gotowe!

Danie najlepiej smakuje z brązowym ryżem, ale komponuje się także z makaronem lub kaszą.

Po więcej inspiracji zapraszam na Facebooka TUTAJ oraz Instagrama TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger