Zupa krem z buraków


Ostatnio zupy kremy królują na moim stole. Tym razem mam dla Was przepis na krem z buraków. Świetna alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

Składniki
na 4 porcje

3 buraki
ziemniak
pół cebuli
ząbek czosnku
3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki)
litr bulionu warzywnego
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
szczypta pieprzu
sól do smaku

do podania:
łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
kiełki


Przygotowanie:

1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.

3. Wrzucamy warzywa pokrojone warzywa, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i fasolę do garnka i zalewamy bulionem.

4. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

5. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

6. pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez chwilę.

7. Blendujemy całość na gładki krem.

8. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu lub śmietany oraz garścią kiełków.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę wykorzystać buraki też w innej formie, zajrzyjcie TUTAJ.

Chcecie być na bieżąco? Zapraszam po inspiracje na mój profil na Facebook'u TUTAJ oraz Instagramie TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger