Zapiekanka a la parmigiana


Kuchnia włoska to zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o gotowanie. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można modyfikować. Tradycyjna parmigiana była dla mnie za mało sycąca i w ten sposób powstała zapiekanka na bazie tego kultowego dania. 


Składniki:

Jeden bakłażan
100g kaszy jaglanej (masa suchej)
8 łyżek przecieru pomidorowego
2 łyżki czerwonego pesto
Jajko
2 łyżki śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
2 szczypty suszonej bazylii
Garść liści świeżej bazylii
Kula sera mozzarella
3 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

1.       Gotujemy kaszę jaglaną.

2.       W międzyczasie kroimy umytego bakłażana na plastry.

3.       Połowę ugotowanej kaszy rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.

4.       Mieszamy jajko ze śmietanką i rozgniecionym czosnkiem, a następnie połową zalewamy wyłożoną kaszę.

5.       Układamy warstwę plastrów bakłażana.



6.       Mieszamy przecier pomidorowy z pesto i połową polewamy warstwę z bakłażana, a następnie posypujemy szczyptą suszonej bazylii.

7.       Kroimy mozzarellę w pasy i połowę układamy jako kolejna warstwa.

8.       Układamy drugie piętro w takiej samej kolejności – pozostała połowa kaszy zalana śmietanką z  jajkiem i czosnkiem, plastry bakłażana, przecier pomidorowy z pesto i bazylią, mozzarella.

9.       Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.

10.   Przed podaniem posypujemy zapiekankę parmezanem i świeżą bazylią. 

Gotowe!

Chcecie być na bieżąco? Zapraszam po inspiracje na mój profil na Facebook'u TUTAJ oraz Instagramie TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger