Babeczki błonnikowe


Czy przekąska może być słodka, zdrowa i prosta w wykonaniu? Oczywiście, że tak! Wysokobłonnikowe babeczki są tego najlepszym przykładem. Przygotowanie jest wyjątkowo szybkie, także sprawdzą się w razie nagłej ochoty na słodkości. Musicie ich koniecznie spróbować!


Do przygotowania 6 małych sztuk potrzebowałam:

2 łyżki mąki pełnoziarnistej
łyżkę otrębów
łyżkę ksylitolu
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
dżem bez dodatku cukru

Przygotowanie:

1. Suche składniki - mąkę, otręby, ksylitol i proszek do pieczenia mieszamy w misce.

2. Dodajemy jajka i całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.

3. Do foremek na babeczki nakładamy po czubatej łyżeczce masy. 
*jeśli wolicie wyższe babeczki po prostu nałóżcie do foremek więcej masy


4. Następnie w każdej foremce układamy po niepełnej łyżeczce dżemu.

5. Nakładamy na wierzch po łyżeczce masy. 

6. Pieczemy przez ok. 15-20 min w temperaturze 180*C.

Gotowe!


Wartość energetyczna (sztuka):  69 kcal
Białko 3,3 g
Tłuszcze 2g
Węglowodany 10,5g


Chcecie być na bieżąco? Zapraszam po inspiracje na mój profil na Facebook'u TUTAJ oraz Instagramie TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger