Batoniki musli


Idealnym pomysłem na przekąskę, zarówno w domu jak i na wynos, są batoniki musli. Są bardzo proste w przygotowaniu. Z własnego doświadczenia poradzę Wam jedynie – nie przygotowujcie dla siebie dużego zapasu. Są tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka :)

Do przygotowania 10 batoników potrzebowałam:

250g płatków owsianych
70g pestek słonecznika
70g ziaren sezamu
50g siemienia lnianego
4 łyżki suszonej żurawiny
150g miodu płynnego
łyżkę oleju


Przygotowanie:

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

2. Dodajemy olej oraz miód.

3. Całość dokładnie mieszamy.

4. Wykładamy masę do prostokątnych foremek. Można także upiec wszystko na jednej płaskiej blasze. Wtedy radzę pokroić wszystko jeszcze przed upieczeniem formując batoniki. Batoniki wychodzą bardzo kruche i łatwo je połamać przy krojeniu po upieczeniu.

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Gotowe!


Lubicie takie przekąski?

Spróbujcie także placuszków z musli - przepis TUTAJ


4 komentarze:

  1. Cudownie wyglądają te batoniki .:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę dobrze! Większość problemów z tymi przepisami jest taka, że batoniki kleją się i rozpadają. Tutaj widzę, że osiągnęłaś naprawdę fajną konsystencję. Uwielbiam słodkości od rana, dlatego bardzo mi się podoba ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłaś w foremkach? Ja kroję jak są jeszcze cieplutkie, ale one chyba tak mają, że się trochę muszą kruszyć. Twoje wyglądają idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w osobnych foremkach. Moje po upieczeniu wyszły ekstremalnie kruche, także krojenie po upieczeniu na pewno by mi nie wyszło.

      Usuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger