Krem z cukinii


Jesień w tym roku jest wyjątkowo chłodna. Mam jednak na to receptę. Nic tak nie rozgrzewa jak gorąca zupa, a przy tym zupa-krem dodatkowo także syci. Dziś przygotowałam dla Was przepis na krem z cukinii. Spieszcie się, bo cukinie już powoli kończą się w sklepach.


Do przygotowania garnka (3-4 porcji) potrzebowałam:

Jedną duża lub dwie małe cukinie
Dwie małe marchewki
Ząbek czosnku
Pół cebuli
Pietruszka
1,0 l bulionu
Szczypta (lub dwie) pieprzu ziołowego
Sól do smaku
Garść liści bazylii
Ewentualnie suszony seler


Wykonanie:

1.  Wszystkie składniki myjemy. Cukinię, marchewki oraz pietruszkę kroimy na kawałki.

2. Czosnek i cebulę drobno siekamy.

3. Warzywa zalewamy bulionem.

4. Całość doprawiamy.

5. Gotujemy przez około 20-30 minut. W zależności od tego czy wolimy rzadszą lub gęstszą konsystencję gotujemy pod przykryciem lub bez.

6. Gdy warzywa będą już miękkie, blendujemy całość na gładką masę.

7. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzankami lub groszkiem ptysiowym

Smacznego!

Lubicie zupy-kremy? Jaka jest Wasza ulubiona?


Jeśli lubicie cukinię, z pewnością faszerowana także przypadnie Wam do gustu! Przepis znajdziecie TUTAJ.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger