Schab pieczony z chilli


Pieczony schab to jedna z moich ulubionych opcji obiadowych. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a przygotowana ilość spokojnie wystarczy na obiad dla kilku osób lub na parę dni. Pokazywałam Wam już TUTAJ przepis na schab pieczony z jabłkami. Tym razem przygotowałam coś dla amatorów nieco bardziej pikantnej kuchni.


Do przygotowania potrzebowałam:

Kawałek schabu bez kości (ok. 20 cm długości)
Kawałki chilli (ja użyłam suszonych papryczek)
Majeranek
Czosnek granulowwany
Szczyptę ostrej papryki
Szczyptę słodkiej papryki
Pieprz ziołowy
Sól


Oliwę z oliwek


Przygotowanie:

1. Mięso nacinamy, nacieramy ziołami, pieprzem oraz niewielką ilością soli.

2. W nacięcia wkładamy po kawałeczku wcześniej skrojonego chilli.

3. Polewamy wszystko odrobiną oliwy z oliwek.

4. Tak przygotowane mięso najlepiej pozostawić w lodówce na noc do zamarynowania.


5. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy około pół szklanki wody.

6. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Jest to nieco bezpieczniejsze niż szklana pokrywka – podczas otwierania naczynie może pęknąć wskutek nagłej różnicy temperatur, a folię możemy uchylać i rozcinać stopniowo.


7. Pieczemy przez około 50 minut w 180*C. Następnie rozcinamy folię, aby nadmiar wody odparował, trwa to około 15-20 minut. W tym czasie sprawdzamy czy mięso jest dopieczone i czy nie wyschło.

Gotowe!

Chcecie być na bieżąco ze wszystkim w mojej kuchni, planie treningowym i nie tylko..? 
Zapraszam Was serdecznie na 
Facebook'a TUTAJ oraz Instagrama TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger