Kotlety z grzybów


Sezon grzybowy w pełni? Nie mogłam zatem nie podzielić się z Wami przepisem na kotlety z grzybów. To przepis, który poznałam relatywnie niedawno, jako bożonarodzeniowa tradycja, ale całkowicie skradł moje serce.
Warto spróbować kotlecików już teraz, gdy dostępne są świeże składniki. Oczywiście najlepiej
smakują te przygotowane z własnoręcznie zebranych grzybów.

Do przygotowania potrzebowałam:
100g grzybów (najlepsze będą świeże, ale suszone także będą dobre po namoczeniu)
3 duże lub 4 małe jajka
Sucha bułka
Duża cebula
Sól i pieprz do smaku
Oliwa lub olej


Przygotowanie:
W dużym uproszczeniu robimy po prostu kotlety mielone, w których mięso zastępujemy grzybami.

1. Umyte grzyby gotujemy, a po przestudzeniu mielimy przy pomocy robota kuchennego.

2. W międzyczasie podsmażamy lekko posiekaną cebulę.

3. Bułkę namaczamy, tak by wchłonęła wodę.

4. Do grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę oraz jajka.

5. Całość doprawiamy solą i pieprzem.


6. Mielimy całość, najlepiej przy pomocy robota kuchennego.

7. Z powstałej w ten sposób masy wyrabiamy kotlety średniej wielkości. Można je lekko obtoczyć w bułce tartej.

8. Podsmażamy kotlety na niedużej ilości oliwy. Jeśli macie dobrą patelnię teflonową można zrezygnować z tłuszczu.

Gotowe!

Lubicie grzyby? W jakiej formie najbardziej?


Chcecie być na bieżąco ze wszystkim w mojej kuchni, planie treningowym i nie tylko..? 
Zapraszam Was serdecznie na 
Facebook'a TUTAJ oraz Instagrama TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger