Jabłecznik


Niedawno przygotowałam dla Was (TUTAJ) przepis na tradycyjną szarlotkę w kruszonką. Dziś przepis na nieco lżejszy i bardziej efektowny jabłecznik.


Do przygotowania okrągłej blachy tortowej potrzebowałam:
240 g mąki
180 g masła
900 g cukru
ćwierć torebki cukru waniliowego
3 żółtka
450g jabłek prażonych
2 jabłka + 2 łyżki cukru


Wykonanie:

1.  Mieszamy suche składniki.

2. Dodajemy posiekane miękkie masło i żółtka.

3. Zagniatamy ciasto, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C.

4. Ciasto wykładamy na blasze tworząc spód i boki. Wkładamy do piekarnika na kilka minut, aby spód nieco się przypiekł.

5. Obieramy jabłka i kroimy je na 8 części.


6. Gdy spód podpiecze się nieco, wykładamy na niego jabłka prażone.

7. Na warstwie jabłek prażonych układamy pokrojone cząstki jabłek.

8. Posypujemy całość cukrem.

9. Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 40 minut (aż jabłka zrumienią się mocno).


Gotowe!

Chcecie być na bieżąco? Zapraszam do polubienia mojego profilu na:

Facebooku (TUTAJ)
oraz
Instagramie (TUTAJ)

2 komentarze:

  1. Jabłecznik wygląda bardzo apetycznie. Moja mama do podprażonej masy jabłkowej wsypuje budyń waniliowy albo śmietankowy. Spróbuj koniecznie, smak takiego jabłecznika jest obłędny.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger