Dorada włoską metodą "szalonej wody"


Niedawno opisywałam Wam warsztaty North Fish, w których wzięłam udział (TUTAJ). W relacji oczywiście pojawiły się przygotowane potrawy. Dzisiaj pora na pierwszy przepis, czyli doradę w stylu włoskim, metodą „szalonej wody”. Sama nazwa już mocno mnie zaciekawiła. To bardzo prosty przepis, dzięki któremu przekonacie się, że ryba może być smaczna i szybka w wykonaniu. Wypróbujcie go koniecznie, a zobaczycie na własne oczy, jak woda na patelni staje się „szalona”.


Składniki:

Dorada
Garść zielonych oliwek
8 pomidorków koktajlowych
Duży ząbek czosnku
Pół papryczki chilli
75 ml białego wina
50 ml oliwy z oliwek
300 ml wody
Świeża kolendra
Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

1. Kroimy drobno ząbek czosnku, chilli na plasterki, oliwki na plasterki lub połówki oraz pomidorki na połówki.

2. Na patelni nagrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy na nią połowę czosnku oraz papryczek.

3. Wykładamy doradę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę.

4. Dodajemy oliwki, pomidorki, pozostałą część czosnku i papryczki oraz wino.


5. Dolewamy wodę i dusimy całość pod przykryciem. Woda zwykle tuż po wlaniu na patelnię zaczyna wrzeć i szaleć, stąd właśnie ta obrazowa nazwa.

6. Trzymamy rybę pod przykryciem do czasu aż sos zgęstnieje.

Gotowe!
Ryba smakuje najlepiej podawana z grzankami.


Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem
Instagrama TUTAJ oraz Facebooka TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger