Domowe mleko kokosowe


Niedawno pokazałam Wam, jak przygotować lody domowej roboty (TUTAJ). Wersja bezmleczna wymagała mleka roślinnego - sojowego lub kokosowego. Dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe mleko kokosowe. Jest nie tylko tańsze, ale i smaczniejsze niż sklepowa wersja z kartonu.


Do przygotowania litra potrzebowałam:
60g wiórków kokosowych
4 szklanki wody

Przygotowanie jest bardzo proste:

1. Wiórki zalewamy szklanką gorącej wody i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do nasiąknięcia.


2. Do namoczonych wiórków dodajemy połowę pozostałej ilości wody i blendujemy. Wiórki są drobne, więc nie ma mocy o uzyskaniu jednolitego płynu.

3. Dodajemy pozostałą wody i blendujemy całość.

4. Przelewamy do wysokiej butelki. W zależności od tego czy lubicie wiórki - bezpośrednio lub przez kawałek materiału dla odcedzenia wiórków.

Gotowe!

Takie mleko świetne sprawdzi się na przykład do przygotowania lodów, a także w codziennej owsiance. Przechowywane w lodówce spokojnie wytrzymuje ponad tydzień.

Chcecie być na bieżąco? Zapraszam do polubienia mojego profilu na:

Facebooku (TUTAJ)
oraz
Instagramie (TUTAJ)

1 komentarz:

  1. Często robię mleko kokosowe, jest bardzo proste w wykonaniu i smaczne, ale używam tylko do kawy i deserów. Samo w sobie i jako dodatek do musli jest dla mnie za mdłe.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger