Domowa nutella - tradycyjna i wegańska


Kto nie lubi Nutelli? 
No właśnie... Chyba każdy uwielbia ten krem. Czy zdajecie sobie sprawę z tego, ile cukru siedzi w środku? Nie popadajmy rzecz jasna w paranoję i raz na jakiś czas coś słodkiego nikomu nie zaszkodzi. Nie byłabym jednak sobą, gdybym w końcu nie spróbowała przygotować wersji wegańskiej oraz dietetycznej, oczywiście o ile można mówić o dietetycznej nutelli. 
Ta na pewno jest jednak pozbawiona konserwantów.


Do przygotowania dwóch małych słoiczków potrzebowałam:
- 95g orzechów laskowych
- 7g stewii (lub 20g cukru)
- 20g gorzkiego kakao
- 100ml mleka sojowego (ale krowie także idealnie się sprawdzi)


Przygotowanie:

1. Orzechy prażymy na patelni lub w piekarniku aż lekko zbrązowieją. Następnie przekładamy je w materiałową ściereczkę i rolujemy lub uderzamy tak, aby pozbyć się gorzkiej skórki.

2. Orzechy bez skórki rozdrabniamy przy pomocy blendera.

3. Następnie dodajemy kakao, stewię (lub cukier) i dokładnie mieszamy.


4. Dodajemy mleko - w zależności od wersji - sojowe lub krowie i wszystko blendujemy na gładką masę.

5. Przelewamy półpłynną masę do słoiczków i wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach krem nieco gęstnieje.

Gotowe!

Krem nie smakuje dokładnie tak samo jak oryginał, ale zawiera zdecydowanie mniej kalorii oraz konserwantów.

Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem

Instagrama TUTAJ

Facebooka TUTAJ

2 komentarze:

  1. Wygląda faktycznie jak prawdziwa nutella :) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest troszkę bardziej rzadka, ale to też kwestia ilości dodanego mleka :)

      Usuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger