Pieczarki faszerowane

Dziś przepis na proste i oryginalne danie. Faszerowane pieczarki nie są trudne w przygotowaniu, a jednocześnie mniej oklepane od tradycyjnego gulaszu.



Do przygotowania 2 porcji (po 2 pieczarki) potrzebowałam:

- 400g mięsa mielonego
- 200g przecieru pomidorowego
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- papryka czerwona
- zioła prowansalskie
- oregano
- szczypta ostrej papryki
- sól do smaku
- żółty ser tarty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 duże pieczarki do faszerowania (portabella)



Wykonanie:

1.  Drobno siekamy cebulę oraz czosnek podsmażamy na oliwie.

2. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż zacznie się ścinać.

3. Wrzucamy skrojoną paprykę oraz przecier i doprawiamy.

4. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut aż sos zgęstnieje.

5. Przekładamy masę do umytych pieczarek.

6. Posypujemy wszystko serem żółtym i zapiekamy w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 10-15min.

Gotowe!

Pieczarki świetnie smakują z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Polecam!

Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem

Instagrama TUTAJ

Facebooka TUTAJ

1 komentarz:

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger