Schab grillowany

Dziś pomysł na danie będące lżejszą alternaty
wą dla schaboszczaka. Wbrew pozorom jest od niego także zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu.


Do wykonania potrzebowałam (4 porcje):

- 4 plastry schabu
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka oregano
- szczypta czosnku granulowanego lub pół ząbka czosnku drobno posiekanego
- 4 łyżki oliwy w oliwek

Przygotowanie jest prostsze niż myślicie:

1. Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich oliwę.

2. Moczymy schab w powstałej marynacie (najlepiej zostawić mięso na noc w lodówce, jeśli jednak nie macie czasu może to trwać tylko kilka minut).

3. Tak przygotowane mięso pieczemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Najbardziej dostępną opcją jest zwykła patelnia teflonowa.

Gotowe!

Tak, przepis jest naprawdę tak prosty!

Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem

Instagrama

Facebooka

4 komentarze:

  1. Ten przepis wygląda bardzo ciekawie. Na pewno będzie to alternatywa dla kotleta w jajku i bułce tartej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na tym zdjęciu schab jest pokryty przypieczoną marynatą?
    W pierwszej chwili pomyślałem, że to konfitura z żurawiny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To marynata - troszkę się przypiekła. Swoją drogą pomysł z żurawiną jest warty wypróbowania :D

      Usuń
    2. Bardzo lubię łączyć mięsa z owocami. Do szaszłyków suszona śliwka, do wieprzowiny borówka lub żurawina, do gęsi jabłko, do drobiu sos na bazie pomarańczy.
      To takie moje kulinarne zboczenie ;)

      Usuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger