Rodzaje herbaty - właściwości, czym się różnią?


Picie herbaty to nasz sport narodowy. Towarzyszy nam przy niemal każdym posiłku, a także bez konkretnej okazji. Statystycznie to nasz ulubiony napój. Na rynku dostępnych jest jej wiele rodzajów. Czym się różnią?

Herbata czarna
Najczęściej wybierana, choć posiada najmniej zalet. Pobudza dzięki zawartej w niej teinie analogicznie do kofeiny z kawy. Pita w dużych ilościach paradoksalnie odwadnia, ponieważ działa moczopędnie. 
Często urozmaicamy ją dodatkami na przykład cytryną, mlekiem, miodem. O tym, czy herbata z cytryną jest dobra na przeziębienie pisałam TUTAJ.


Herbata zielona
To zasuszone jeszcze zielone liście herbaty. Co istotne, nie należy ich parzyć we wrzątku, a w nieco przestygniętej wodzie o temperaturze około 60-90*C. Bywa dostępna w torebkach, lecz zdecydowanie częściej możemy ją kupić w formie sypkiej. W tej drugiej formie ma zdecydowanie ciekawsze właściwości, ponieważ spokojnie możemy ją parzyć kilka razy. Pierwszy, najmocniejszy napar ma działanie pobudzające, a z kolei wywar z drugiego parzenia uspokajające. Herbata zielona jest także polecana na osób odchudzających się ze względu na swój zbawienny wpływ przemianę materii.

Herbata czerwona
Absolutny hit wśród chcących schudnąć. Jest znana z pobudzania metabolizmu, dzięki czemu ułatwia pozbycie się tkanki tłuszczowej. Jak z każdym wspomagaczem działa oczywiście dopiero jako element zdrowego trybu życia. Wbrew powszechnej opinii nie jest magicznym eliksirem pozwalającym schudnąć nie ruszając się nawet z kanapy. Pomimo dobrego wpływu na metabolizm, nie należy z nią jednak przesadzać. Nadmiar może po prostu aż zanadto pobudzić nasz organizm, a zwłaszcza układ pokarmowy.


Herbata biała
Zawdzięcza swój kolor procesowi produkcji, kiedy to poprzez zasłanianie krzewów, zapobiega się rozwojowi zielonych liści. Jest także cenna dla naszego zdrowia z powodu największej zawartości antyoksydantów ze wszystkich herbat. Badania naukowe wykazały, że regularne jej picie redukuje nawet ryzyko zawału.



Herbaty ziołowe

Jeśli chodzi o zioła, wszystko zależy od tego, jaką mieszankę pijemy. Liczba kombinacji jest niemal nieskończona. Melisa na uspokojenie, mięta na ból brzucha, pokrzywa na mocne włosy i paznokcie. Można pokusić się o stwierdzenie, że na niemal każdą przypadłość znajdziemy odpowiednią herbatkę. Można je pić na zimno, na co pomysł pojawił się TUTAJ, bądź w formie gorącego napoju. 


A jakie herbaty wybieracie najczęściej?

Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem

Instagrama

Facebooka

8 komentarzy:

  1. Czarna z miodem i cytryna, herbatki na wagę - zielone, czarne i białe :) czasami tez ziołowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najczęściej piję zieloną. lubię też białą, yerba mate i herbatki owocowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najcześciej piję czarną...z mlekiem, na drugim miejscu zielona a potem ziołowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czarnej raczej unikam, chyba że dobrego earl grey'a - jego nigdy nie odmówię :)

      Usuń
  4. Zielona to moja ulubiona :) i taka z ziół, ale z własnej hodowli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, sama ziółek nie hodowałam Musi być pyszna!

      Usuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger