Makaron z owocami morza


Bardzo lubię makarony i chociaż tradycyjne spaghetti nigdy mi się nie znudzi, warto czasem wprowadzić coś nowego. Tak właśnie powstał makaron z owocami morza. Jest prosty i szybki w wykonaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ekspresowy obiad po pracy. Jednocześnie owoce morza nadają mu wykwintnego charakteru, dlatego będzie odpowiedni także na oficjalną kolację.


Do przygotowania dwóch porcji potrzebowałam:

- 150g klasycznego makaronu spaghetti lub makaronu gryczanego
- 400g mieszanki mrożonych owoców morza (250-300g rozmrożonych)
- 200g przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- szczypta suszonej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej pietruszki
- sok z ćwierci cytryny
- sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Makaron gotujemy al dente.

2. W międzyczasie podsmażamy na oliwie drobno skrojony czosnek.

3. Po kilku minutach dodajemy owoce morza.

4. Podgrzewamy je na patelni 3 minuty na niewielkim ogniu i dodajemy przecier pomidorowy.

5. Doprawiamy sos i dusimy przez 10 minut aż całość zgęstnieje.

6. Gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy pietruszkę i sok z cytryny.

7, Wykładamy makaron na talerze i dodajemy sos.

Gotowe!

Inne przepisy na makarony znajdziecie też:



TUTAJ

Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem
Instagrama TUTAJ
oraz
Facebooka TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger