Świąteczne pierniczki

Święta tuż tuż... Czujecie już tą atmosferę? Ja nie mogę się doczekać - choinka, kolędy, ozdoby i oczywiście świąteczne jedzenie. W tym roku przygotowanie Świąt spadło na mnie - bardzo się cieszę, bo będę miała szansę wyszaleć się w kuchni. Z pewnością efekty nie ominą Was też na blogu. Powoli staram się wprowadzać świąteczną atmosferę wszędzie i o ile nie serwuję jeszcze karpia na obiad, to pierniczki już dawno zagościły w naszym domu. Przepis na przedświąteczny piernik pojawił się już TUTAJ. Dziś pora na małe ciasteczka!


Składniki na trzy blachy:

- 500g mąki (mieszana razowa pszenna i żytnia)
- 100g miękkiego masła
- 200g cukru brązowego
- 200g miodu
- łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do pierników (cynamon, goździki)
- jajko


Do dekoracji - czego dusza zapragnie - wszystko zależy od Waszej wizji i fantazji:
ja używałam kolorowych posypek, pisaków oraz lukru

Przygotowanie to czysta zabawa:

1. Mieszamy razem suche składniki.

2. Dodajemy miękkie masło, jajko i miód.

3. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy (kuli).

4. Zagniecione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalnika).

5. Rozwałkujemy schłodzone ciasto.

6. Wycinamy ciasteczka i układamy na blasze na papierze do pieczenia.

7. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 10-15 minut.

Gotowe!


Teraz tylko wystarczy poczekać aż pierniczki wystygną i przyozdobić je - to największa zabawa!
Powodzenia!

2 komentarze:

  1. Ale przepiękne Ci wyszły ;) Widać, że dobrzy przepis bo pierniczki cudnie trzymają kształt!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger