(Przed) świąteczny piernik z orzechami

Święta coraz bliżej, dlatego postanowiłam zrobić próbę generalną z częścią wypieków. Piernik to ciasto, które pojawia się u mnie tylko w tym okresie, pomimo iż nie jest trudne w wykonaniu.


Do przygotowania potrzebowałam:

- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka kakao
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody
- szklanka mleka sojowego
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 200g dżemu porzeczkowego
- garść orzechów
- garść owoców suszonych (morele, śliwki)



Wykonanie:

1. Mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, soda, kakao, cukier i cynamon.

2. Dodajemy mleko sojowe, a także jajka i olej.

3. Wszystko mieszamy z dżemem porzeczkowym.

4. Na koniec dorzucamy orzechy oraz owoce i wszystko dokładnie mieszamy.

5. Wkładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180* przez godzinę.


Gotowe!



Jakie ciasta lubicie na Święta?

3 komentarze:

  1. Pierniki poza Świętami tracą magię ;)
    Ten wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mozna miod zamiast cukru? i czy nada sie maka kukurydziana?☺☺

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe ciasto :) próbowałam w weekend wymyślić przepis na zdrowe piernikowe ciasto bez masła, ciasto wyszło pyszne, ale nie smakowało jak tradycyjny piernik, nazwałabym go raczej ciastem korzennym

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger