Stek idealny

Dziś przepis na danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na poważniejszą kolację. Solidny kawał mięsa z pewnością zadowoli każdego mężczyznę, a prostota wykonania oraz imponujący efekt usatysfakcjonuje kobietę.
Dzisiaj przepis na stek idealny!


Do przygotowania potrzebowałam:
- 3 plastry mięsa wołowego (ligawa)
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- pietruszka (pół pęczka świeżej lub garść suszonej)
- oregano (ilość j.w.)
- bazylia (ilość j.w.)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- ocet balsamiczny (łyżeczka)


Wykonanie:
1. Siekamy zioła (jeśli używamy świeżych).
2. Mieszamy zioła z solą i pieprzem oraz oliwą i octem.
3. Powstałą w ten sposób marynatę smarujemy mięso i pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
4. Smażymy steki na patelni teflonowej lub na grillu. Czas jest zależny od tego w jakim stopniu stek na być wysmażony.

Gotowe!


5 komentarzy:

  1. Ciekawa marynata. Tylko jedno małe spostrzeżenie - mięsa wołowego nie powinno się solić przed smażeniem, gdyż twardnieje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też o tym słyszałam. No, ale może to się nie tyczy marynaty?

      Usuń
    2. Moim zdaniem to kwestia ilości soli. Osobiście używam jej niezbędne minimum lub całkowicie ją pomijam. Przy niedużej, symbolicznej porcji soli nie powinno mieć to wpływu na twardość mięsa, no chyba że solimy od serca :) Tak więc słuszna uwaga!

      Usuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger