Faszerowana cukinia


Już dawno nie było żadnego przepisu na danie obiadowe, dlatego dziś dla urozmaicenia napiszę, jak szybko przygotować cukinię i to nie byle jaką, bo faszerowaną! To idealne, kompromisowe danie, jeśli każdy lubi co innego - mięso, warzywa, na ciepło lub na zimno - dla każdego coś dobrego.

Do przygotowania potrzebowałam:

- dwóch średnich cukinii (w sumie cztery połówki)
- 400 g mięsa mielonego
- cebulę
- dwa ząbki czosnku
- pół papryki
- duży pomidor
- sól i pieprz do smaku
- zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- kilka plasterków żółtego sera
- ewentualnie ketchup


Przygotowanie:

1. Przekrajamy cukinie wzdłuż na pół i przy użyciu łyżki wydrążamy każdą.

2. Kroimy w drobną kostkę cebulę, czosnek i miąższ cukinii.

3. Smażymy składniki na oliwie.

4. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pokrojoną paprykę oraz pomidora.

5. Po kilku minutach dodajemy mięso.

6. Dusimy całość kilka minut do momentu aż mięso zetnie się.

7. Doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami, mieszamy i przekładamy do wydrążonych połówek cukinii.

8. Posypujemy wszystko serem i ewentualnie dodajemy nieco ketchupu.

9. Zapiekamy całość ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Gotowe!

Cukinię można podawać z kaszą, ryżem lub pieczywem. 
Smacznego!

Chcecie być na bieżąco? Zapraszam do polubienia mojego profilu na:
Facebooku (TUTAJ)
oraz
Instagramie (TUTAJ)


4 komentarze:

  1. A mnie ciekawi to, co leży obok cukinii :D

    Zapraszam do siebie: http://simplejoung.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 my healthy style , Blogger